Estetisk tandvård tänder

Tandimplantat – allt du behöver veta inför behandling

     
Någonting som är verkligt fantastiskt inom tandvård idag och där tekniken bara blivit allt bättre, är tandimplantat, dvs. att kunna ersätta förlorade tänder med någonting som ser exakt ut som en naturlig tand. Ingen kommer att kunna se skillnaden då tekniken nu har kommit så långt. Därför behöver det aldrig synas att du saknar en eller flera tänder.

Vi har tagit reda på vad människor som har tandimplantat tycker om implantaten jämfört med vanliga tänder. Många uppger att det inte känns någon skillnad över huvud taget. De kan tugga och använda dem precis som vanligt. Den stora skillnaden, säger flera, är att det naturligtvis inte kan ila i ett implantat. De ersatta tänderna reagerar inte på varmt och kallt, vilket faktiskt i många fall också kan vara positivt. De kräver dock en speciell typ av rengöring och det är nödvändigt att gå till tandläkaren något oftare.

Ett implantat består av en konstgjord krona och en titanskruv. Skruven placeras med ett kirurgiskt ingrepp och ben bildas med tiden runt omkring så att skruven nästan blir som en del av kroppen. Det är därför tandimplantat fungerar så pass bra jämfört med andra implantat i kroppen. Eftersom skruvarna är gjorda av titan kommer de inte att stötas bort av kroppen. Fördelen om man jämför med bryggor är att man med hjälp av implantat inte förlorar någon benmassa till följd av den förlorade tanden, då det ju bildas nytt ben runt skruven. Patienter har annars klagat på insjunkenhet i ansiktet där den förlorade tanden suttit.

Nu har man även kommit på att en mycket vanlig behandling med tandreglering – att dra ut fyra tänder då det har varit ”för trångt” i munnen, för att sedan jämna till med tandställning – orsakar stor förlust av benmassa vilket kan påverka hela ansiktet negativt. Fallen av patienter som ångrar denna typ av behandling med tandställning ökar alltjämt. Det kommer förmodligen att bli vanligare i framtiden att man vill, om så är möjligt, göra om hela resultatet och skaffa tandimplantat efter de utdragna tänderna. Många kommer att märka att deras ansikte ser äldre ut fortare efter en sådan tandreglering och det kanske inte är så konstigt med tanke på att benmassan minskar naturligt med åldern hos alla människor.


Sinuslyft

Ibland finns det inte tillräckligt med ben för att kunna fästa ett implantat i överkäken. Då krävs ett ingrepp som kallas sinuslyft. Man tillför då ben mellan käken och bihålorna genom att hinnan flyttas uppåt. Detta gäller alltså bara överkäken då denna har mindre benmassa än underkäken. På grund av ålder kan bihålorna förflyttas nedåt och sinuslyft kan därför bli nödvändigt också på grund av detta. Ben kan också försvinna till följd av sjukdomar i tandköttet och om tanden har saknats under en längre tid.


Bentransplantation

För att få det ben som krävs för att implantatet ska fästa ordentligt i proceduren ovan (sinuslyft) krävs en bentransplantation. Man brukar då ta ben från höften och transplantera till käken. Men då vissa problem kan uppstå försöker forskarna hela tiden hitta på nya sätt. Här kan du läsa om en ny teknik där bentransplantation inte är nödvändig. Kanske blir detta vanligare om några år, vem vet?


Kostnad för tandimplantat – hur kan jag hitta ett bra pris?

Att hitta bra priser för tandvård kan vara lika knepigt som när det gäller hantverkare – och variera lika mycket. Det kan vara en god idé att jämföra priser och så att säga ”begära in offert” från flera olika kliniker. Det gäller särskilt för tandimplantat som ju ändå är en ganska kostsam behandling. Det kan skilja mer än man tror mellan olika tandläkare. Aftonbladet skrev en artikel om detta för ett tag sedan. Från denna artikel finns också en länk till en referensprislista.

Känns det som om kostnaden är för hög för att du ska ha råd med tandimplantat, fundera på att söka dig utomlands. Polen och Ungern är idag populära länder dit vissa företag till och med arrangerar behandlingsresor. Sök på Google på ”tandresor” eller ”tandimplantat Budapest”. Även i Litauen har tandläkarna mycket hög kompetens men behandlingarna kostar inte alls lika mycket som i Sverige. Den svenska tandvårdsförsäkringen kan ersätta även om man gör behandling i utlandet.


Gör tandimplantat i Stockholm – bra kliniker

En välrenommerad klinik i Stockholm som har lång erfarenhet av tandimplantat är Brahekliniken. Mycket duktiga tandläkare som verkligen bryr sig om patienten och kan sin sak. Här kan du vara säker på att du får bästa möjliga vård och blir väl omhändertagen. Deras priser är dock ganska höga och bara en konsultation blir mycket dyr. Precis som nämnts ovan avstår många patienter behandling i Sverige på grund av de höga priserna och söker sig i stället utomlands. Kvalitén på vården behöver inte alls vara sämre.


Vad säger tandvårdsförsäkringen?

Tandvårdsförsäkringen kommer inte att ersätta dig för tandimplantat om det är möjligt att göra bryggor. Däremot kan du få kostnaden för bryggor betald enligt reglerna och sedan betala mellanskillnaden själv. Detta gäller de billigaste bryggorna.

Kom ihåg att tandvårdsförsäkringen bara kan betala ut en ersättning för tandimplantat som gäller tand nummer fem och framåt. Längre bak i käken räknas inte.


Videos med tandimplantat

På Youtube finns många videos som visar hur proceduren med tandimplantat går till. Sök på ”tooth implants” eller ”dental implants”. Många är animationer men kan ändå vara lite otäcka, så vi vill råda känsliga människor att titta med försiktighet. En bra video är den här.
Estetisk tandvård Estetisk tandvård Stockholm TandimplantatKontakta oss: info (AT) estetisk-tandvard (PUNKT) se